Familien Robot – leg, læring og kreativitet i børneperspektiv
Kan arbejdet med 21. århundredes kompetencer gøres til en leg? For børn, pædagoger, konsulenter og forskere?
Det spørgsmål arbejder VIFIN med – sammen med pædagoger, lærere og forskere. Vores foreløbige svar er: JA.
Gennem fortælling og levendegørelse af såvel digitale som mekaniske robotter, skaber vi et univers, hvor der er mulighed for udforskning, eksperimenteren, kreativitet, sjov, undren, leg og alt der ind imellem og ud over.
Familien Robot har lige nu knapt 70 familiemedlemmer. 10 af dem rejser rundt i børnehaver – og efter sommerferien også skoler – i Vejle Kommune. Det er: Smil (en blue-bot), Lille blink (en ozobot), Sus (Dash), Store blink (dot) og Edison. Fem digitale robotter, døbt af børn i daginstitutionen Paddehatten. Derudover er det: Joye, Johnny, Debbie, Bruce og Dee Dee. Fem mekaniske robotter. Institutionerne får de ti robotter ud (rejsende i en gammel kuffert), bliver præsenteret for familien, får lidt at vide om, hvad de godt kan lide at lege og at de supergerne vil lære nye lege sammen med børnene. Derfra eksperimenterer børnene så sammen med deres pædagoger og evt. støttet af konsulenter fra VIFIN med, hvordan og hvad man kan lege med robotter. De bygger selv robotter. Inddrager deres fysiske omgivelser i legen, bevæger sig, fortæller egne historier, synger, danser og meget mere. I skolerne bliver grundkonceptet det samme, men med en snert mere målrettet læring indbygget i fortællingen.
Ud over den rejsende Familie Robot, udgør en del af Familien også en detektivgruppe, der er forklædt som rockbandet: Meet the Robots. De turnerer rundt med koncerter, men har samtidig scootere, der gør, at de kan rejse i tid og sted. Meet the Robots udgiver sange (hør dem på SoundCloud: https://soundcloud.com/jacobknudsen/sets/familien-robots-tur-ud-i-det) og indgår i forskelligartede detektivhistorier, som foreløbigt kan følges på Instagram: https://www.instagram.com/meet_the_robots/. På Instagram kan man desuden følge hele storfamilien og deres liv.
Med Familien Robot tilbydes børnene og deres pædagoger og lærere en mulighed for at forbinde nyt og gammelt, digitalt og analogt, logik og kreativitet, individuel refleksion og fællesskab, eksperimenteren og videnskonstruktion. Dermed rustes de til en fremtid, som ingen af os kender, men som nok med sikkerhed ikke kan sættes på formel og dermed stiller krav om kreativitet, mod til at prøve af og prøve nyt og gensidig respekt, forståelse og støtte til hinanden.