Resilient cities

Bill Clinton vælger Vejle: Med i verdensomspændende bynetværk mod katastrofer

Sammen med byer som Rio de Janeiro, Rom, Durban, Los Angeles, New York City og San Francisco bliver Vejle i dag ved et storstilet arrangement i New York udpeget til at deltage i det verdensomspændende bynetværk: 100 Resilient Cities.

Det er Rockefeller Foundation, der står i spidsen for netværket, der skal styrke byers modstandsdygtighed over for både naturlige og menneskeskabte katastrofer.

600 byer fra hele verden har søgt om at være med i netværket 100 Resilient Cities – men kun 100 byer får plads i netværket. Af de 100 er det kun 33 byer, der indtil nu er blevet sat navn på. Heriblandt altså Vejle som den eneste by i Norden.

Med udnævnelsen får Vejle del i de 100 mio. dollars, som Rockefeller Foundation har afsat til de 100 byer.

Målet med det nye bynetværk er at skabe mere modstandsdygtige byer. Det handler ikke kun om klimaforandringer som oversvømmelser og storme. Vi skal f.eks. også kunne håndtere folkevandringen fra land til by, nedbrud i IT og kommunikation, store epidemier og risikoen for terror. Det skal skabe bedre, mere levende og velfungerende byer, både i gode og i dårlige tider.

Glæde over udnævnelsen

Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) glæder sig over udnævnelsen.

- Det er jo et fantastisk flot netværk med nogle meget spændende byer, som vi bliver medlem af. I Vejle har vi et stort fokus på at på at gå nye veje. Og nytænkning er, hvad der skal til, hvis vi skal lave smartere byudvikling, tackle klimaforandringerne og skabe social bæredygtighed og sammenhængskraft.

- Vi kan lære en masse – men vi kan helt sikkert også bidrage til gode gennemtænkte innovative løsninger andre steder i verden. Vi ser derfor frem til at blive en del af Rockefeller Foundations bynetværk, siger borgmesteren.

Viceborgmester i New York

Viceborgmester Søren Peschardt (S), formand for Natur- & Miljøudvalget, er Vejles repræsentant i New York og var til stede under præsentationen af vinderbyerne.

- At blive udvalgt er en stor ære. Men med æren følger også en forpligtelse til at indgå i netværk med andre byer, der som Vejle – på den ene eller anden led – er truet, hvis fx vandstandene stiger. Og Vejle er valgt, bl.a. fordi vi er en by, der på sigt trues af oversvømmelser.

- Sammen skal vi inspirere hinanden til i tide at gøre noget ved klimaforandringerne. Vejle har allerede oplevet oversvømmelser, og vi har stor fokus på, hvordan vi kan være foregangskommune og udnytte vandet positivt til at skabe vækst, understreger Søren Perschardt.

Clinton i spidsen for dommerkomité

Tidligere præsident Bill Clinton står i spidsen for dommerkomiteen, der også tæller bl.a. direktøren for London School of Economics, Ricky Burdett, samt præsidenten for Rockefeller Foundation, Dr. Judith Rodin.

Vejles deltagelse i bynetværket hænger tæt sammen med aktiviteterne i Smart City Vejle – ledet af en tværgående styregruppe, hvor bl.a. VIFIN arbejder med innovative teknologiske løsninger ud fra et by-perspektiv.

VIFIN står bag ansøgningen og har bl.a. peget på de erfaringer, Vejle har med netværkssamarbejde i udsatte boligområder, og som andre byer måske vil kunne drage nytte af.

Kontaktinformation:

Arne Sigtenbjerggaard, borgmester, tlf. 27 13 15 01

Søren Peschardt, viceborgmester, tlf. 51 50 84 63

Ib Jespersgaard, centerleder, VIFIN. Tlf.: 21 75 24 34, Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Elizabeth Gregersen, projektleder og fundraising, VIFIN, 22750943, Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Læs mere om programmet her:

http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/418ec25a4eccab27/x0/link/cd358df9fefccaa0

Pressemeddelelse fra Vejle Kommune sendt kl. 10:41 tirsdag d. 3. december 2013