Skolen for alle

Ny hjemmeside skal give tosprogede forældre hjælp til børnenes skolestart

Er skolen virkelig for alle? Har alle forældre den samme viden om, hvad der foregår i skolen og hvorfor? VIFIN har i samarbejde med Vejle Midtbyskole, Vejle Bibliotek og Sprogcenter Vejle udviklet en ny hjemmeside "Skolen for alle".
Den skal give alle, og særligt tosprogede forældre, mulighed for bedre at forstå den danske skolekultur og de nye faglige og sociale udfordringer, som alle børn oplever, når de skal starte i skolen.

"Skolen for Alle", er et pilotprojekt støttet af Trygfonden. Det skal give et indblik i, hvordan det er at gå i skole i indskolingsklasserne. Skolen er for alle, og derfor er målet at give alle en chance for at forstå de skrevne og uskrevne regler, der gælder i den danske folkeskole.

Hjemmesiden www.skolenforalle.dk giver svar på, hvad børnene lærer fra 0. til 3. årgang. Samtidig får forældrene relevant information om, hvad der sker på en skoledag, hvordan et skoleår forløber, og hvad en SFO er. De kan også blive klogere på, hvad der sker i frikvartererne, og hvorfor det er vigtigt at deltage i det sociale fællesskab i klassen.

Gennem 20 små informationsfilm kan forældre til børn i de små klasser finde ud af, hvad deres børn vil møde i skolen, og hvad de som forælder kan gøre for at hjælpe. Det handler om alt fra skole-hjem-samtaler til lektiehjælp og legeaftaler. Alle de små ting, forældrene skal vide for at hjælpe deres barn godt i gang med skoleforløbet. Er de tosproget og har brug for støtte til det danske sprog, er der ekstra hjælp at hente.

Til hver film er der

  • en tekst
  • et "lær dansk-modul"
  • en oversættelsesfunktion

Her får tosprogede forældre også mulighed for at øve enkle ord og sætninger, der er gode at kunne, når ens barn går i indskoling.

Mød "Skolen for alle" på Vejle Bibliotek i uge 47
- Vi har udviklet hjemmesiden i samarbejde med Vejle Midtbyskole, Vejle Bibliotek og Sprogcenter Vejle, og det har været et fantastisk samarbejde, siger projektleder Niels-Ole Ankerstjerne, VIFIN, som er en del af Vejle Kommunes Børn- & Ungeforvaltning.

- Projektet viser, hvor langt vi kan komme i fællesskab, og jeg håber, at rigtig mange forældre får fornøjelse af vore hjemmeside, understreger Niels-Ole Ankerstjerne.

Som en del af projektet er der holdt infomøder på Vejle Bibliotek. Interesserede vil desuden kunne møde projektet til GloCal days på Vejle Bibliotek i uge 47.


Fakta: Skolen for Alle

  • Skolen for Alle er et tværfaglig pilotprojekt i Vejle kommune, som skal fortælle forældre til børn i de små klasser om folkeskolen.
  • Skolen for Alle fortæller gennem 20 små infofilm om livet i indskolingen.
  • Skolen for Alle giver forældre en bedre mulighed for at forstå, hvad der sker i den danske folkeskole.

Fakta om VIFIN:

  • En del af Børn & Unge, Vejle Kommune.
  • Opkvalificerer personalet i kommunens daginstitutioner til at bruge digitale medier ud fra deres pædagogiske grundtanker. Laver forskellige sprogtræningsforløb i daginstitutioner. Arbejder med robotteknologi og Virtual Reality i Folkeskolen. VIFIN arbejder desuden med en række projekter relateret til resiliens, verdensmålene, digitale medier, voksenundervisning og integration.
  • VIFIN er en projektorganisation, der er delvist finansieret gennem fonde og internationale puljer.


Kontaktinformation

Projektleder Niels-Ole Ankerstjerne (Noa), VIFIN, Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. (2338 3448)